News

Climate Classic: fiets mee langs de toekomstige kustlijn van Nederland

Share

Het team van ISPT zet zich, samen met 180+ partners, elke dag in voor de verduurzaming van de procesindustrie. Ook buiten werktijd! Want vandaag – 21 juni 2024 – fietsen we de ClimateClassic, een fietstocht langs de toekomstige kustlijn van Nederland. Elke etappe belichaamt onze visie op duurzaamheid. Hoe? Dat leggen we graag uit, fiets met ons mee!

De Climate Classic is een fietstocht van 375 kilometer die aandacht vraagt voor klimaatverandering. De tocht loopt van Breda, via Amersfoort naar Groningen. De route is niet toevallig, maar loopt langs de kustlijn waarvan we hopen dat die nooit werkelijkheid zal worden. Voor ISPT is dit méér dan een fietstocht langs een toekomstige kustlijn, het is een reis langs de duurzame innovaties waaraan wij elke dag aan werken. Fiets met ons mee!

Team ISPT bestaat uit Geoffrey Schouten, Tjeerd Jongsma, Jacqueline Kaaijk, Hans van ‘t Noordende, Siu Fai Au en Ann Noë.

Climate-Classic Ann Geoffrey en Tjeerd
Ann Noë, Tjeerd Jongsma en Geoffrey Schouten

Opstaan en ontbijten 🍳🥪

Onze dag begint vroeg met een voedzaam ontbijt, rijk aan eiwitten. Uit onderzoek van het project Optimens van ons duurzame landbouwprogramma Fascinating blijkt dat een combinatie van 40% dierlijke en 60% plantaardige eiwitten het beste is voor een optimale nutriëntenbalans.

We trekken onze fietskleding aan

Ons Climate Stripes wielershirt is gemaakt van gerecyclede materialen. De meeste fietskleding wordt echter gemaakt van polykatoen, een veel voorkomend textiel dat bestaat uit een blend van natuurlijke en synthetische vezels. Dit maakt het moeilijker te recyclen dan pure materialen, omdat de vezels eerst moeten worden gescheiden. Dat is een complex en kostbaar proces.

In ons recent gestarte project Texpower (Textile Polycotton Waste Evaluation and Recycling) ontwikkelen we zowel mechanische als chemische recyclagetechnieken om vezel-naar-vezel recycling mogelijk te maken. Op deze manier bouwen we aan een transparante, circulaire waardeketen voor polykatoen.

De tocht is begonnen 🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♂️

We stappen op de fiets! Wist je dat veel onderdelen van fietsen gemaakt zijn van plastic? Met het ReCYCLE-project richten we ons op het creëren van duurzame, circulaire onderdelen voor elektrische fietsen. Door gerecyclede technische thermoplasten (R-ETP) te gebruiken en te ontwerpen voor circulariteit, verlengen we de levensduur van materialen. Daarnaast omvat het project een ontwerptoolbox die eenvoudige demontage mogelijk maakt.

ReCycle valt onder ons programma Circular Plastics.

e-bike ReCYCLE

We hebben de wind mee 🌬

We zijn goed van start gegaan en hebben de wind mee, een groot voordeel in een kustland als Nederland. Want onze ligging aan zee zorgt ervoor dat het altijd waait, een belangrijke factor in de energietransitie.

In 2030 wil Nederland zo’n 21 gigawatt aan windenergie op zee produceren (75% van het huidige elektriciteitsverbruik). In 2040 moet dit groeien naar 50 gigawatt en in 2050 naar 90 gigawatt. Hiermee kan Nederland zich positioneren als kernspeler in Europa, wat interessante kansen biedt voor een maakindustrie gericht op recycling en hergebruik van materialen.

Hoe dat precies werkt, leggen we hier uit.

We fietsen door Amersfoort

Als we Amersfoort passeren, zien we ons ISPT-kantoor en worden we aangemoedigd door enthousiaste collega’s. Op deze mooie plek, een oud gymnasium, werken wij elke dag met hart en ziel aan de verduurzaming van de industrie.

Wil je ons beter leren kennen? Op ispt.eu/team stelt iedereen zich voor.

ISPT Kantoor in Amersfoort

Zware klim en vlotte afdaling

We laten ons niet tegenhouden door een zware klim, net zomin als we uitdagingen in onze projecten uit de weg gaan. Stap voor stap werken we aan onze duurzame doelen. Wanneer een teamgenoot een lekke band krijgt, bieden we hem direct hulp. Dit past goed bij onze pragmatische aanpak om samen obstakels te overwinnen.

Tijdens de afdaling genieten we van het resultaat van ons harde werk. In ons dagelijkse werk delen we de resultaten van onze inspanningen gratis via allerlei kanalen, zoals webinars, publicaties en whitepapers (te downloaden via de kennisbank) en bijvoorbeeld onze nieuwsbrief.

Watertappunt

Bij een watertappunt stoppen we om onze flessen te vullen. Wist je dat méér dan 20% van het drinkwater in Nederland wordt verbruikt door de industrie? Met ons programma Drying & Dewatering werken we daarom aan waterreductie in industriële processen, zoals het drogen van groenten en zuivel.

Daarnaast richten we ons met het programma Separations for Circularity op het hergebruik van waardevolle grondstoffen uit waterige stromen.

Pelotonrit en eindsprint: teamwork 💪

Tijdens een pelotonrit wordt de kracht van samenwerking benadrukt. In onze projecten geldt hetzelfde. Met 180+ partners werken we samen aan de 3 grote transities op het gebied van duurzaamheid. Samenwerking maakt ons sneller en efficiënter, en samen bereiken we meer.

Tijdens de gezamenlijke eindsprint naar de finish doet iedereen zijn uiterste best. Samen gaat het ons lukken om ambitieuze doelen te bereiken.

Groninger eiwitbal Fascinating

Finish 🏆

De tocht eindigt in Groningen, waar we genieten van een Groningse eiwit-bitterbal. Deze vegan snack is een gezonder alternatief voor de traditionele bitterbal, ontwikkeld binnen ons duurzame landbouwprogramma Fascinating. Het eiwitgehalte bestaat uit aardappeleiwit en veldbooneiwitten uit de regio.