Volgens het PBL ligt Nederland niet op koers om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Bio-Energy with Carbon Capture, Utilization, and Storage (BECC(U)S) biedt echter een kans om bij te dragen aan CO₂-reductie en – als bonus – aan leveringszekerheid. Helaas ontbreekt BECC(U)S vaak in de analyses en verkenningen, ook in de recentste Klimaat- en Energieverkenning 2024, wat een volledig beeld van onze opties belemmert. De Tekenkamer van de Industrie maakt zich sterk voor een transparante evaluatie van de rol van BECC(U)S en nodigt beleidsmakers uit om deze technologie mee te nemen in hun afwegingen over een toekomstgericht energiesysteem.
BECC(U)S is een technologie waarmee elektriciteit en warmte worden opgewekt op basis van biomassa, gecombineerd met CO2-afvang voor opslag of hergebruik. Deze optie voor CO2-vrij regelbaar opwekvermogen is op verzoek van RWE en onder begeleiding van de Tekenkamer van de Industrie door Quintel opgenomen in haar Energietransitiemodel (ETM). Dit model maakt het mogelijk om toekomstscenario’s voor energiesystemen te vergelijken op basis van bijvoorbeeld emissiereductieprestaties en kosten.
Verkennende berekeningen tonen potentieel aan
Het ETM is een gratis, open-source en open-access systeemmodel waarin de gebruikte data toegankelijk en dus controleerbaar zijn. RWE heeft de opname van BECC(U)S in het ETM opgepakt en heeft de BECC(U)S optie op techno-economische gronden kunnen vergelijken met andere opties voor regelbare opwekcapaciteit. Ook anderen kunnen deze vergelijking maken.
Analyses op basis van bestaande basisscenario’s uit de huidige investeringsplannen van de netbeheerders (IP2024) en de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 (II3050) laten interessante resultaten zien. Volgens deze doorrekeningen in het ETM kan BECC(U)S tegen lagere systeemkosten een significante bijdrage leveren aan de Nederlandse CO2-emissiereductiedoelstellingen én aan de leveringszekerheid.
Lees het hele white paper om te begrijpen waarom De Tekenkamer van de Industrie stelt dat BECC(U)S als relevante optie voor CO2-vrij regelbaar opwekvermogen niet bij voorbaat mag worden uitgesloten. De Tekenkamer roept op om de door RWE uitgevoerde verkenningen in het ETM kritisch te bekijken. Daarnaast moedigt zij aan om BECC(U)S zelf mee te nemen en door te rekenen in vergelijkende verkenningen en studies voor CO2-vrije, regelbare capaciteit.
Tekenkamer van de Industrie is een programma van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT)